IMG 2277

En stolt klub er genopstået fra de døde 
Af Kim Holm

Der er stadig langt fra de glade dage omkring 1940, hvor Svaneke Boldklub var – og stadig er – Danmarks eneste ubesejrede divisionsklub, og til i dag, hvor de grøn/hvide frister en beskeden tilværelse i den bornholmske Serie 1. 

Dog kan man med lidt god vilje sammenligne den nuværende situation lidt med begyndelsen af 1930’erne, hvor den ellers stolte og traditionsrige klub også havde været i knæ. 
Fra midten af 1920’erne gennemlevede Svaneke Boldklub en guldalder og blev en af de førende klubber på Bornholm med blandt andet sejr i pokalturneringen og op til fem spillere udtaget til BBU’s unionshold.  
De gode tider blev afløst af nogle meget magre år i begyndelsen af 1930’erne, indtil et generationsskifte sikrede Svanekes allerbedste periode nogensinde.  
Det nye unge hold i slutningen af 30’erne blev i stand til at hamle op med de bedste på Bornholm, og i 1939 vandt klubben the double. ’De Grønne Gærdesmutter,’ som holdet kaldtes, blev en tilskuermagnet, ikke mindst i Rønne.  
I 1940 var Svaneke klar til at indtræde i Danmarksturneringens 3. serie (tredjebedste række) og slog Dragør 6-4 i premieren. Efter en lang vintertur blev det 3-3 mod B. 1921 i Nykøbing Falster, og SB-tilhængerne fik øjnene op for, at der var hold i klubbens ambitioner om at rykke op i 2. division blandt landets 20 bedste hold. 
Det satte krigsudbruddet 9. april 1940 imidlertid en stopper for. Krigen besværliggjorde rejseforbindelserne til det øvrige Danmark. Svaneke måtte trække sig, og senere blev Danmarksturneringen suspenderet. 
Da Svaneke nu ikke var i stand til at deltage i Danmarksturneringen, fortsatte klubben sin fremgang på hjemøen. Svaneke var førsteudfordreren til rønneklubberne Viking, B. 1910 og RB, og lykkes at vinde både et mesterskab og flere cuptitler i 40’erne. 
Herefter er det mere op og ned. I perioder popper SB op med talentfulde årgange, hvor klubben både i midten af 1970’erne og midten af 1990’erne er oppe og snuse i Danmarksserien med ganske hæderlige resultater til følge. 
 
Nutidens store nedtur 
Men i det nye årtusinde ventede for alvor en nedtur, der gav mindelser om de magre tider omkring 1930. 
I 2003 må Svaneke for første gang forlade Bornholmsserien. I 2006 og frem til 2010 samarbejdes der med Poulsker IF om førsteholdet i Bornholmsserien og øvrige seniorhold, men selvom samarbejdet forløb fint, var nedturen i gang og svær at stoppe. 
Da samarbejdet med Poulsker stopper, er seniorafdelingen i Svaneke Boldklub de facto ikke-eksisterende, og på ungdomsfronten er det også et historisk lavvande. 
- Vi var vel nede på omkring 48 tilbageværende medlemmer, og en del af dem var spillere på veteranholdet, husker SB’s kasserer og alt-muligmand gennem en menneskealder, Søren Holm. 

- Det var meget tæt på, at vi måtte lukke fodboldafdelingen. Der var intet udvalg og ingen trænere tilbage. 
I 2008 var Svaneke Boldklub blevet fusioneret med SIGI, Svaneke-Ibsker Gymnastik- og Idrætsforening. Hvor boldklubben primært havde fodbold – og i perioder bordtennis på programmet - så stod SIGI for badminton, håndbold og gymnastik. 

- Problemet i begge klubber var lederkræfter på bestyrelsesplan. Begge klubber var drænet, og håbet var at en fusion ville gøre det lettere at finde emner, når der kun var en samlet bestyrelse, fortæller Søren Holm 
En del af de tilbageværende var imod fusionen, og de valgte ikke at fortsætte, men nye kom til. Siden har klubben været i ganske god form, og Svaneke IK står på mange niveauer i dag noget stærkere end tilbage i 2008. 

Der er kommet tilbud om floorball og padeltennis på programmet, og ligesom fodbold har badminton rejst sig fra de døde. Her er der grøde i en forholdsvis stor ungdomsafdeling. 
 
Alle årgange er repræsenteret
Det samme gør sig gældende i fodbold, hvor SIK i dag har hold på alle niveauer, hvilket efterhånden er et særsyn i bornholmske klubber, hvor vel kun RIK, Nexø og Midtbornholm kan matche eller overgå det. 
Selv store klubber som Viking og Knudsker har enkelte tynde årgange, så i Svaneke glæder man sig over, at det er lykkes at få genskabt en intakt klub. På herresiden med hold helt fra fnuggi til masters. I alt er der nu 14-15 turneringshold i SIK. 
Den voksende bredde begynder også at slå igennem på Elite Bornholm-holdene, hvor Svaneke så småt bidrager med spillere på de forskellige hold, og flere er på vej de kommende år. 
 
Fremgangen på ungdomsfronten skyldes ikke mindst, at det er lykkes at få tilknyttet en del gode trænere til de enkelte hold. 
- Vi kan jo tydeligt se, at de unge kommer, når  træneren og træningen er god, siger nuværende fodboldformand Peter Clausen, der dog godt kunne tænke sig at inkludere flere af Svanekes gamle garde af fodboldspillere i leder- eller trænertjanser. 

Den mangeårige målmand på førsteholdet overtog jobbet som fodboldformand for fem-seks år siden, og fremgangen har siden været støt og rolig. 

Det var forgængeren Claus Paysen og SIK’s nuværende hovedformand Allan Bahn Sørensen, der for alvor fik vendt skuden på ungdomsfronten. De tog i 2015/16 fat i henholdsvis piger og drenge på ungdomssiden, og ikke mindst på pigesiden kom der hurtigt mange medlemmer under ledelse af Allan Sørensen.  
De dengang små piger har fulgt med siden og Svaneke har lige nu omkring 20 U/15-spillere, hvoraf mange har været med hele vejen siden ’genstarten.’ Flere kom til, da det kneb med at stille hold i Nexø. 

Peter Clausen er nu træner for denne gruppe, der spiller i U17-turneringen i efteråret 2022. 
- Om ikke så længe har vi grundlaget for et stærkt seniorhold på damesiden igen, mener han. 
Efter ’genstarten’ for seks-syv år siden blev der på ungdomssiden samarbejdet med Nexø og ØIF om enkelte ungdomshold, men i dag kører Svaneke holdene alene. 
På et tidspunkt kneb det med at få spillere til pigernes U/8-årgang, men her viste et samarbejde med friskolen sig som en stor succes. 
Et par lærere tog sig af træningen lige efter skoletid, og så væltede det ind med spillere. 

På drengesiden er ikke mindst U/10-holdet særdeles talentfuldt, og der er forventninger om, at de vil blande sig blandt de bedste på Bornholm, når der fra U/12 begynder at blive talt point i turneringssammenhæng. 
Også U/12-holdet ligger lige under de bedste, så der er virkelig en talentmasse på vej nedefra. 

U/17-holdet er som andre steder på Bornholm en svær årgang at holde gang i, men indtil videre har det kørt ganske stabilt med et hold i ottemands-rækken. 
- Vi har dog det problem på Bornholm, at rigtigt mange i den alder tager på efterskole. Sådan er det også i Svaneke, men generelt er vi ved at have god gang i en fødekæde til seniorafdelingen, fortæller Peter Clausen. 
 
Seniorfodbold er tilbage
Seniorafdelingen lå i dvale årene efter, at samarbejdet med Poulsker IF stoppede. 
I 2016 skrev Peter Clausen på Facebook, at det ikke kan være rigtigt, at der ikke er basis for et seniorfodboldhold i Svaneke.  
- Så gik det hurtigt. Der var virkelig stor respons. Lidt skægt, at der ikke skulle mere til. Det væltede ind med medlemmer. Der har været op- og nedture siden 2016. 
Lige før corona’en satte ind, var Svaneke tæt på at rykke op i Bornholmsserien, men corona-pausen betød, at en stor del af holdet rykkede til Nexø. Stille og roligt kom der dog gang i det igen, og nu har stabiliteten indfundet sig. 
I øjeblikket består herreseniorafdelingen af to hold. Førsteholdet gik ubesejret igennem i Serie 1-slutspillet i foråret, mens andetholdet lå i toppen af deres Serie 4, der er en syvmands-række. 
- Selvfølgelig siger spillerne ja, hvis de får mulighed for at rykke op i Bornholmsserien på et tidspunkt, men spillerne kommer meget for at hygge sig. Der skal være plads til det sociale og få sig en øl og en snak efter træning. Det er noget både spillerne og ledelsen lægger vægt på. Vi er en social klub, og det skal bibeholdes, pointerer Peter Clausen. 
I modsætning til ungdomsafdelingen, der primært består af spillere med adresse i Svaneke og nabobyerne Aarsdale, Listed og Ibsker, kommer en stor del af seniorspillerne udefra, blandt andet Nexø og Aakirkeby. Det er der en naturlig forklaring på. 
- Hvis man ser på befolkningsstatistikken, er der næsten ingen 20-30-årige i Svaneke.  
- De unge forlader byen og øen, når de skal uddanne sig. Til gengæld ser vi flere og flere vende hjem, når de er midt i trediverne, og de har heldigvis børn med. Det er også der, vi har et trænerpotentiale, blandt de mange, for hvem det er attraktivt at flytte til Svaneke, fortæller Peter Clausen, der selv stammer fra Aarsdale, der gennem tiderne har leveret mange talentfulde spillere til nabobyen. 
Men hvor Svaneke tiltrækker børnefamilier, er der en tendens til, at husene i både Aarsdale og Listed sælges som flexboliger, hvilket ikke gavner lokalsamfundet i form af idrætsaktive børn og voksne, tilgang til skolen osv. 
- Med den interesse, der er for at bo hernede, skulle man måske kigge lidt på bopælspligten, mener Peter Clausen og Søren Holm samstemmende. 

- Heldigvis ser det ud til, at der kommer gang i et stort byggeri af boliger i Svaneke, så vi håber, at der også kommer endnu flere unge til byen, pointerer Søren Holm og fastslår i samme åndedrag, at lukningen af folkeskolen for nogle år siden kunne have udviklet sig katastrofalt for idrætsforeningen. 

- Heldigvis fik vi friskolen. Uden den havde fodbolden i Svaneke været lukket, fastslår han. 
- I hvert fald havde vi haft svære vilkår. Uden skolen havde vi ikke fået de mange unge familier til Svaneke. Nu ser vi, at mange børnefamilier vælger Svaneke, pointerer Peter Clausen. 

Bornholms bedste hos damerne 
Damefodbolden har i et par år været ved at få fodfæste i Svaneke igen, og ligesom på herresiden er her stolte traditioner at leve op til. 
Fra slutningen af 1970’erne og godt 10 år frem var damefodbold på Bornholm synonym med Svaneke.  
Med Carina Olsen som en veritabel målmaskine skabte Svaneke ravage i laget lige under landets bedste række. Især på hjemmebane med mange tilskuere var Svaneke en torn i øjet på mange modstandere. 

Ingen bornholmske klubber har endnu overgået Svanekes 2. og 3. pladser i landets næstbedste række i 1981 og 1983. 
For to-tre år siden startede en gruppe damer et hold op igen, og det blev hurtigt en succes med op til tyve spillere. 
Holdet valgte at deltage i indendørs-turneringen, og det med ganske gode resultater. 

Mindre succesfuldt var dog, da de besluttede at deltage i DBU-Bornholms turnering udendørs. 
- Jeg havde advaret dem, for her skulle de møde unge piger, der løb stærkt. Det betød, at mange af vores spillere løb ind i skader, da de mødte den mere alvorlige del af fodbolden. 
De mange langtidsskader reducerede spillerstaben, men træneren holdt ved. 

Der trænes stadig på livet løs, og hvis der enkelte dage ikke er nok spillere til træning, laves der andre aktiviteter. 
For at tiltrække flere turneringshold til damefodbolden kunne Peter Clausen i første omgang godt tænke sig en motionsturnering for damer, da de bedste hold på Bornholm er for stor en mundfuld for nye hold, som der er og har været på vej i f.eks. Tejn, Nyker og Svaneke. 

Han foreslår også, at der i de laveste seniorrækker for damer og herrer bliver blødt op på, at der skal være et fast antal spillere til alle kampe. 

- Man kunne som udgangspunkt sige, at det f.eks. er en syvmandsrække, men at klubberne indbyrdes kunne blive enige om, at i dag spiller vi f.eks. fem mod fem, eller otte mod otte, alt efter hvad der er muligt. Det vil give større fleksibilitet og være med til at forebygge klubbers afbud til kampe. 
 
Lukket bane er taget i brug igen 
Den sportslige succes har også haft den effekt, at der lige pludselig blev mangel på træningsbaner på SIK’s anlæg.  
Udover stadionbanen var der kun den lille træningsbane ved hallen tilbage. Den er nu ovenikøbet reduceret i størrelse, da der i den østlige ende er blevet opført baner til padeltennis. 
Derfor er det lykkedes at få genåbnet Frennebanen i Svanekes sydlige udkant, efter at den var blevet lukket af kommunen under de magre sportslige år. 
Arealet havde i nogle år fået lov at passe sig selv. Nu er den planeret med ny jord, og der er sået græs, så den igen er funktionsdygtig som bane, selvom den stadig ikke er kommet under kommunens vinger vedligeholdelsesmæssigt. 
For Peter Clausen er drømmen her på tærsklen til klubbens 100-årsjubilæum næste år, at der på den gamle træningsbane ved skole og klubhus kan etableres en lille kunststofbane. 

Han skæver lidt til kasserer Søren Holm, der erkender, at økonomien i SIK ikke fejler noget, men at en kunststofbane nok er en mundfuld, der ligger nogle år ude. 

Under alle omstændigheder skal det fejres med manér, når klubben næste år fylder 100 år. 

Faktisk var der spillet fodbold allerede fra 1907 i Svaneke, men fodbolden startede og lukkede igen  i flere omgange, indtil det nuværende Svaneke Boldklub så dagens lys den 11. april 1923. 
- Selvom det hedder Svaneke Idrætsklub i dag, så er SIK faktisk en overbygning på Svaneke Boldklub og SIGI og altså ikke en decideret fusion, fortæller Søren Holm, der trods sin pensioniststatus har noget, der ligner et fuldtidsjob i klubben. 
- Kassererarbejdet er blevet mere omfattende med årene og nærmer sig nok et halvtidsjob. Og så har vi fået vores nye loppemarkedsbutik i Storegade, hvor jeg også hjælper til, fortæller han. 
Udover de organisatoriske ledertjanser har Søren Holm været en aktiv ildsjæl i Svaneke Boldklub i over 60 år. 

Han er født i 1953 og startede med at spille fodbold fra begyndelsen af 1960’ene. Han har været aktiv og leder i fodbold, bordtennis og badminton, været badmintonformand og ungdomsformand i fodbold. 

Takket være klubbens store loppemarked, som nu er erstattet af butikken, har Svaneke IK en solid økonomi, hvilket bl.a. bevirker, at der er råd til at holde et lavt enhedskontingent for at dyrke samtlige idrætsgrene i klubben, samt at kompensere ungdomstrænere for udgifter. 
For fodboldformand Peter Clausen betyder det, at det er lettere at fastholde den gode trænerstab, der er i klubben i dag. 

Som pigetræner er han selv en del af denne trænerstab, og faktisk har han en længere trænerkarriere bag sig.  
Som bosat i Nexø var han i mange år træner i pigeafdelingen i Nexø Boldklub, for en meget talentfuld gruppe af piger. 

Men som aktiv har Peter Clausen altid været grøn og hvid, og han mindes stadig opgørene mod de blå/gule lokalrivaler, som noget af det bedste. 
- Det var kampe, der virkelig betød noget for både spillere og tilskuere. Det var dejligt, når vi havde vundet, så kunne man gå med oprejst pande i Nexø og have håneretten, smiler han. 

Peter Clausen var også et par år ansat som administrativ leder af BBU’s kontor. I dag står han for det administrative og planlægning i El- og VVS Center i Nexø, så ingen tvivl om, at fodbolden i Svaneke har en mand med stærke planlægningsmæssige evner, der er medvirkende til klubbens nuværende fremgang, hvor 48 medlemmer og tre hold på mindre end ti år er blevet til 200 medlemmer og 14-15 hold.